En liste over UNESCOs verdensarv-steder i Japan

Klikk på linkene for å lese mer på UNESCOs hjemmeside

Buddhist Monuments in the Horyu-ji Area
Horyu-ji (法隆寺) er et buddhisttempel fra Asuka-perioden i Ikaruga i Nara-prefekturen. Tempelet anses å ha noen av de eldste trebygningene i verden. I 1993 ble Horyu-ji skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Japans regjering har til og med listet Horyu-ji som er del av Japans nasjonalskatt.

Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu
Slott og borger på Okinawa-øyene.

Himeji-jo
Himeji-jo (姫路城; -jō) er et japansk slott beliggende i Himeji i Hyogo-prefekturen. En vakker plass å beundre kirsebærblomstringen på.
Det er et av verdens eldste ennå-eksisterende byggverk fra middelalderen i Japan. Sammen med Matsumoto Castle og Kumamoto Castle, er det et av Japans «Tre berømte slott». Himeji-jo blir til og med kalt Hakurojō («hvitegrett-borgen») på grunn av sitt ekstremt hvite eksteriør.

Hiraizumi – Temples, Gardens and Archaeological Sites Representing the Buddhist Pure Land
 (平 泉町, Hiraizumi-chō) er en by som ligger i Nishiiwai, Japan, som i rundt 100 år under Heian-perioden var hjembyen til Fujiwara-dynastiet. I samme periode var Hiraizumi hovedstad i Oshu, et område som dekker nesten en tredjedel av Japans landområde. På sitt meste hadde byen mellom 50 000 til mer enn 100 000 innbyggere, og ble sammenlignet med Kyoto i prakt og størrelse.

Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome)
Fredsmonumentet i Hiroshima, av japanere kalt Genbaku Dome (原爆ドーム), ligger i Hiroshima, og ble i 1996 innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.
Bygningen er tegnet av den tsjekkiske arkitekten Jan Letzel. Den stod ferdig i april 1915. Den 6.august 1945 slapp USA en atombombe over byen, nesten rett over bygningen (150 meter unna), og Hiroshima Peace Memorial var den eneste bygningen nær nullpunktet som ikke ble jevnet med jorden. Bygningen har blitt bevart i samme tilstand som etter bombingen, og fungerer i dag som en påminnelse om den forferdelige ødeleggelsen, og som et symbol på håp om verdensfred og total nedrustning av atomvåpen.

Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities)
Et flertall templer og helligdommer i de tre byene og som alle finnes på UNESCOs verdensarvliste under samme navn. Bare i Kyoto finner man 17 plasser på listen.

Historic Monuments of Ancient Nara
Nara (på japansk: 奈良市?, Nara-shi) er fylkehovedstad i Nara-prefektur. Byen var Japans hovedstad, under navnet Heijo-kyō fra år 710, frem til hovedstaden ble flyttet til nærliggende Kyoto (Heian-kyō).
I dag er Nara et populært turistmål. Hver dag kommer det skoleklasser fra landets alle hjørner for å lære seg om landets historie og besøke de mange templene som finnes spredt rundt i byen. Åtte templer ligger på UNESCOs verdensarvliste.

Historic Villages of Shirakawa-go and Gokayama
De historiske byene Shirakawa-go og Gokayama har siden 1995 stått på UNESCOs verdensarvliste. Byene er verdenskjente for sine hus som er bygget i en arkitektonisk stil kalt gasshō-zukuri (合掌造り). Stilen gasshō-zukuri kjennetegnes av stråtak og sterkt skrånede tak som ligner to hender i bønn. Klimaet i området krever disse sterke og skrånede takene for å stå imot den tunge snøen og for å raskt kvitte seg med regnvannet slik at taket ikke råtner.

Itsukushima Shinto Shrine
Helligdommen Itsukushima (på japansk: 厳島神社, Itsukushima Jinja) er en shintohelligdom på øyen Itsukushima i byen Hatsukaichi, Hiroshima i Hiroshima-prefekturen. Japans regjering har listet flere av helligdommens bygninger som en del av Japans nasjonalskatt. I 1996 ble Itsukushima også innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

Iwami Ginzan Silver Mine and its Cultural Landscape
Iwami Ginzan var en sølvgruve i Shimane-prefekturen på Honshu-øyen i Japan. Den ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2007.

Ogasawara Islands
Ogasawara-øyene (på japansk: 小笠原諸島?, Ogasawara-shotō) eller Bonin-øyene er en japansk øygruppe i nordvestre del av Stillehavet. Ogasawara-øyene utgjør en egen subprefektur i Tokyo-prefekturen.


Sacred Sites and Pilgrimage Routes in the Kii Mountain Range
Plasseringen på UNESCOs verdensarvsliste for dette stedet ble valgt ut i fra dets historiske og moderne betydning i religiøs pilegrimsvandring. I tillegg til sin fusjon mellom shintoistisk og buddhistisk tro og en veldokumert tradisjonshistorie over en periode på 1 200 år. Den vakre utsikten over Kii-halvøya med sine mange bekker, elver og fosser, ble også tatt i betraktning. Formelt nomineres individuelle byggverk som buddhistiske templer og shinto-helligdommer en og en, og ikke hele anlegg/områder. Deler av turstien er også tatt med her. Totalt valgte man ut 242 objekter til nomineringen.

Shirakami-Sanchi
Shirakami-Sanchi (白神山地) ligger på/i den nordlige delen av Honshu i Japan. Denne fjellrike, uberørte urskogen strekker seg både over Akita- og Aomori-prefekturene. Av totalt 1300 km², ble et område på 169,7 km² lagt til UNESCOs verdensarvliste i 1993 på kriteriet som et økosystem. Bøk utgjør en veldig stor del av skogen og området har den største gjenværende bøkarten Fagus crenata.

Shiretoko
Shiretoko nasjonalpark (知床国立公園 Shiretoko-kokuritsukōen) dekker det meste av Shiretoko-halvøya som ligger på Hokkaidos nordøstlige spiss i Japan. Halvøyen og parken er en av de mest avsidesliggende stedene i Japan og det meste av halvøya kan kun nås med båt eller til fots. Parken er mest kjent for å ha Japans største bjørnebesetning og for at man herfra kan se den  omstridte øya Kunashiri; okkupert av Russland og hevdet av Japan. Området ble 14. juli 2005 klassifisert som et verdensarvsted på UNESCOs verdensarvliste for sine ulike økosystemer og for beskyttelse av truede arter. Området har endemismer og truede arter som Blackistons Scotopelia (flodugle) og Viola kitamiana.

Shrines and Temples of Nikko
Helligdommene og templene i Nikko er på UNESCOs verdensarvliste. Det inkluderer shinto-templene Futarasan og Toshogu, og det buddhistiske tempelet Rinnoji. De ble oppført på listen i 1999.

Yakushima
Yakushima (på japansk: 屋久島, Yaku-shima) er den største japanske øyen blant Osumiene i nordvestre delen av Stillehavet.