Tips og råd før og under reisen

Generelt sett ligger prisnivået i Japan 0-10% under Norge. Varetilbudet er dog mye større. Som alternativ til dyr hotellfrokost har japanske kafeér ofte såkalt “Morning service”, et frokost-sett med kaffe, ristet brød og salat for cirka 500 yen. Ferske sandwicher & risboller med ulikt fyll (onigiri) finnes i alle såkalte Convenience-stores som 7-eleven.

Valuta

Valutaen i Japan heter Yen, og er den eneste valutaen som benyttes. Å veksle norske kroner til yen gir ofte dårlig kurs, vi anbefaler derfor å veksle før avreise, for eksempel hos Forex slik at du får den beste kursen. (Ta vare på kvitteringen slik at du kan veksle yen tilbake uten avgift hvis det skulle bli noe til overs.) Når du er vel framme i Japan kan du ta ut mer kontanter om det skulle være nødvendig i minibanker i kiosker, på postkontor, banker eller større hotell.

Tidsforskjellen

Tidsforskjellen mellom Norge og Japan er åtte timer (syv timer på sommertid).

Telefoner

De fleste norske mobiler virker i Japan. Sjekk telefonkostnader med din leverandør.

Bagasjeservice

Å sende bagasje med ekspress-service i Japan er enkelt, billig og sikkert. Be gjerne hotellpersonalet om hjelp, eller gå til nærmeste conveniance-store (for eksempel Lawson, Sunkus, 7-eleven osv) og spør om å få sende “Takuhaibin”. Da vil de at du viser/oppgir:
1. fullstendig avsenderadresse, for eksempel deres hotell.
2. fullstendig mottakeradresse, (for eksempel hotellet dere skal til) samt flyselskap og avgangstider ved leveranse til flyplasser. Kostnad per kolli bruker å ligge på omkring 1900 yen, og leveringtid er på 1-2 dager.

Transport

Kollektivtrafikk i Japan baserer seg på et sone-system, det vil si at jo lengre du reiser jo større blir kostnaden. Billetter gjelder kun for enkeltreiser. De respektive transportmidlene fungerer på følgende måte:
*Buss – påstigning skjer enten foran eller bak. Ved påstigning foran betaler du der og da, det samme beløp uansett strekning. Ved påstigning bak tar man ut en kupong av automaten ved bakdøren. På kupongen finner du et siffer, dette sifferet vises på en digital tavle foran hos føreren og angir hvor mye som skal betales ved avstigning, betalingen legges i kurven ved siden av føreren. Alle opprop av stasjoner skjer på japansk.

*Taxi i Japan er relativt billig. Ta aldri taxi fra flyplassen til byen du skal besøke da det er store avstander og fort kan bli dyrt! Prøv også å unngå rushtrafikken i Tokyo da det kan ta veldig lang tid å komme fram om du blir sittende fast i rushet. Bortsett fra disse to tilfellene så er taxi et godt alternativ i Japan. Ta alltid med et visittkort fra hotellet til hjemreisen. Ettersom Japan har et komplisert adressesystem, uten gatenavn så vet de færreste taxisjåfører hvor de skal kjøre hvis man bare viser dem en adresse, de vet derimot om alle berømte steder, tog/t-banestasjoner, hoteller, parker og museum. Husk at taxier med rødt lys er ledige og de som lyser grønt er opptatte.  Snakk om å snu ting på hodet.

*T-bane/Pendlertog – Innenfor hver sperre er det en tavle som angir beløpet til hver destinasjon. Når man legger i mynt/sedler vises beløpet på knappene for de ulike destinasjonene. Trykk så på ønsket beløp, vekslepenger kommer ut automatisk. Om du ikke vet hva beløpet til destinasjonen er så legg i det laveste beløpet, gå så til sperrevakten ved ankomst så regner han ut mellomlegget for deg. Nå finnes det også et spesielt kort “Suica & N’EX”, som koster 3500 JPY inkludert et depositum på 500 JPY. Dette kortet kan benyttes på Narita Express samt de fleste tog i sentrale Japan. Dette kortet kan lades opp alt ettersom hva man trenger. Les mer om dette kortet på: http://www.jreast.co.jp/e/suica-nex/index.html

Restauranter

Foran mange japanske restauranter står det spesielle glasskap med dekorative plastmodeller av matrettene som serveres, samt hva de koster. Prismessig er såkalte «izakayaer» mest overkommelig, her er mat og drikke billig. Disse ligger ofte i kjellere eller i en av de øvre etasjene. Menyene har oftest bilder av hver matrett. Når det gjelder drikke så forstår alle beer/coke/osv. “family resturant” (denny’s, Skylark) er billig japansk-kontinental mat, også her vil det være bilder i menyene. Det finnes flere billige japanske fastfood resturanter. En av de mest berømte er Yoshinoya, der kan man få ris toppet med stekt kjøtt for ca. 350 JPY. Når det gjelder sushi så spises det billigst på «kaitensushi», et sushisted hvor maten går rundt på rullebånd. Her kan dere spise til halvparten av norske priser. Se etter steder folk sitter på rad foran et bånd som sakte sender rundt små tallerkener med sushi. Gå inn og vent til dere blir tildelt sitteplass. Ved sitteplassen er det en kran som man selv kan tappe grønn te fra, det ligger også ingefær i små esker/bokser på bordet, begge disse er gratis. Når sushibiten du har lyst på kommer opp ved siden av deg, så er det bare å plukke den rett av rullebåndet. Som regel er det tre prisklasser basert på tallerkenens fargeNår du er ferdigspist og ber om regningen, legger servitøren sammen summene for deg og henviser så deg til kassen hvor du betaler. Du vil også støte på mange små«hull i veggen»-resturanter hvor det serveres litt av hvert, for eksempel koreansk bibimbap, ramen og gyoza i forskjellige varianter, samt yakisoba eller tonkatsu som nesten alltid koster mindre enn 1000 yen.. I Japan er det ingen tradisjon for driks og de tar det ofte ikke imot selv om du skulle insistere.

Åpningstider

Åpningstider er normalt mellom 10 og 19:00, men mange butikker og varehus har åpent til 20:00 eller senere, selv i helgen. En del varehus har heller stengt en bestemt ukedag. Banker er alltid åpne mellom 09 og 15:00 fra mandag til fredag. Postkontor holder generelt sett åpent mellom 09-17:00 på hverdager og mellom 09-12:00 på lørdager. En fin ting med Japan er at uansett hvor du ferdes vil du aldri være langt unna en såkalt “convenience store” eller “Konbini” på japansk som har døgnåpent og mulighet for uttak av penger. De største kjedene heter 7-eleven, Lawson, Family Mart, Sunkus og AMPM. De har et forholdsvis stort utvalg av dagligvarer, alt fra skrivematerialer til hurtigmat, alt er dagferskt og billig.

Kleskode

I forretningsammenheng i Japan bruker menn pent mørkt tøy og kvinner bruker bukse/skjørt og blazer. Til hverdags og reise så er Japan like avslappet som overalt ellers, du vil knapt finne en resturant der dresskode håndheves.

Betaling

Kredittkort aksepteres ikke overalt, Japan er fortsatt i stor grad et kontantsamfunn, spesielt på små resturanter og butikker. Vi anbefaler reisende å ta med kontanter til reisen og å ha kredittkort som reserve.

Tips

I Japan gir man ikke tips. Men på en del resturanter og barer legges det til en bordavgift på opp til 10% av totalbeløpet. På såkalte “Izakaya” barer/resturanter så settes det alltid ut litt snacks når man setter seg ved bordet, for dette legges det til en minimal avgift på regningen.

Moms

Momsen i Japan er på 8% og kommer i tillegg ved alle kjøp. På resturanter tilkommer det også noen ganger en serviceavgift på 8-10%. Ved booking og betaling av hotellrom legges det også til en serviceavgift på 10% samt 3% turistskatt. En del hoteller på mindre steder samt Ryokan tar alltid ut denne avgiften uavhengig av hvor de bookes og betales. For utenlandske besøkende finnes det er taxfree-system som fungerer som følger: Hvis man iløpet av en og samme dag handler for mer enn 10.001 yen i samme butikk så kan man få 8% igjen i “tax-refund”. Men dette gjelder kun på visse utvalgte butikker, hovedsaklig i Akihabara-området. Ikke glem å ta med deg passet ditt om du skal ut for å handle tax-free.

Vann

Alt vann i Japan kan drikkes uten noe problem, alt fra kranvannet på hotellrommet til isvannet som ofte serveres på resturanter og kaféer. På tradisjonelle resturanter serveres det ofte forskjellige typer sort te.

Mål

Måleenhetene er de samme som benyttes i Norge, altså meter og kilo.

Strøm

Strømmen i Japan er 100 volt, 50Hz i østre Japan og 60Hz i vestre. Elektroniske apparater som kan stilles om til 110 volt fungerer vanligvis, men det trengs en adapter til stikkontakten.

Klimaet

Klimaet i Japan er ofte mildt og behagelig, med svale vintre og veldig varme somre. I vintermånedene, spesielt omkring nyttår, er det ofte skyfritt vær i ukesvis uten at det blir stort kaldere enn null grader. Juni og september er regnperioder og tyfonsesong. Høsten, som varer fra oktober til desember, og våren, mellom mars og mai er de absolutt beste tidene å besøke Japan.

Avreise

Ved avreise til flyplass ber vi dere være nøye med å sjekke hvilken terminal flyet går fra. Togbilletter/taxi til flyplassen bør forhåndsbestilles. Prøv å ankomme flyplassen 2 timer før avgang for å sjekke inn bagasjen, og regn med 1 time til immigrasjonskontrollen for sikkerhets skyld.

Viktige telefonnummer:

Politi : 110
Japan National Police Agency
http://www.npa.go.jp/

Police General Information in English (Turist / Utenlandsk hjelpelinje):
03-3501-0110

Brannvesen / Ambulanse: 119
Fire and Disaster Management Agency
http://www.fdma.go.jp/en/

Den kongelige norske ambassade
5-12-2 Minami Azabu, Minato-ku,
Tokyo 106-0047
Japan
Tel: +81 (0)3 6408 8100
Tel fra Norge: +47 23 95 25 00
Fax: +81-3-6408-8199
Email: emb.tokyo@mfa.no
https://www.norway.no/ja/japan/for-nordmenn

The Japan Helpline
0120-46-1997
0570-000-911
03-5780-1111
http://www.jhelp.com/

Medical Services
Medical Information Service (Himawari)
03-5285-8181, Mon. – Fri. (9:00 am – 8:00 pm)

AMDA International medical Information Center
03-5285-8088, Mon. – Fri. (9:00 am – 5:00 pm)
http://www.amda.or.jp/eng/

Daily Life Information
YOKE: 045-222-1209
http://www.yoke.or.jp/

Tourist Information Centers
Tokyo: 03-3201-3331
Tourist Information (NAA): 0476-30-3383

Informationscenter i Japan
http://www.jal.co.jp/en/map/

Flyinformation

Narita International Airport (NRT)
0476-34-5000
http://www.narita-airport.jp/en/

Narita International Airport Passenger Information Center (General Information)
0476-32-2802

Haneda Airport (HND)
03-5757-8111
http://www.tokyo-airport-bldg.co.jp/

Central Japan International Airport “Centair” (NGO) Nagoya
0569-38-1195
http://www.centrair.jp/en/

Kansai International Airport (KIX) Osaka
0724-55-2500
http://www.kansai-airport.or.jp/en/

NTT Telephone Information in English
9am-5pm
03-5295-1010 (Tokyo)
06-6313-1010 (Osaka)
011-219-1010 (Sapporo)
052-541-1010 (Nagoya)
092-632-1010 (Fukuoka)

Kredittkort og bank:

Visa
0120-133-163

MasterCard
03-5350-8051

American Express
0120-376-199

Diners Club
0120-074-024

JCB
0422-40-8118

Citibank
0120-110-330