Japan er et veldig spennende land men ikke alltid like lett å reise til. Man får både en lettere og mer interessant reise hvis man kjenner litt til landet og kulturen før man reiser. Vi anbefaler at man kjøper en guidebok og setter seg godt inn i ting. Følgende praktiske information og tips bør man tenke igjennom før man reiser til Japan.

Før reisen

Det anbefales å bestille reise til Japan i god tid for å få de beste prisene. Forsøk å bestille tur utenfor japanernes egne ferier for da stiger prisene voldsomt. Reserver overnatting i god tid; japanerne er et velorganiseret folk som planlegger ting veldig nøye. Man risikerer å bli sett rart på hvis man møter opp uten reservasjon.

Avreise

Innsjekking på fly til Japan skal skje to timer før avreise.

Pass og visum

Man er som reisende forpliktet til å medbringe pass. Dette er nødvendig for reisens gjennomførelse. Norske statsborgere som oppholder seg i Japan under 90 dager trenger ikke visum. Ved annet statsborgerskap må man søke opplysninger om krav som stilles til eventuelt visum. Dere må opplyse ved bestilling om annet statsborgerskap, slik at vi kan gi korrekt veiledning. Utelates disse opplysningene kan det ende med avvisning ved grensen. Da kan dere ikke komme med krav ovenfor JTB Norway, Japanspesialisten.

Immigrasjon

Vær oppmerksom på at ved ankomst Japan må man gjennom immigrasjon hvor man blir tatt bilde av og fingeravtrykk registreres.  Dette er en rask prosedyre.

Medisin

Det er skjerpede regler for enkelte preparater. Vi anbefaler derfor at du kontakter din fastlege og Japans ambassade i Norge for de nyeste reglene.

Les mere her: Information for those who are bringing medicines for personal use into Japan (Japans helsedepartement)

Se også veiledning her: Medisiner på utenlandsreise (Helse Norge)

Valuta

Valutaen i Japan heter yen (på japansk: ”enn”) og er den eneste valutaen som brukes.

Kommunikasjon

Japanerne er et veldig vennlig og gjestfritt folk, og servicen i dette landet er i verdensklasse. Alle japanere lærer engelsk i minst seks år, men dessverre er fokuset mest på skriving og gramatikk, noe som betyr at de fleste japanere i praksis ikke snakker engelsk. Man kan allikevel komme langt med kroppspråk og ved å snakke langsomt, tydelig og enkelt. Et annet godt råd er å skrive noe ned. Japanerne er generelt mye flinkere til å lese og skrive engelsk enn de er til å prate det.

Ankomst i Japan

Prisnivå

Generelt er prisnivået som i Norge, men noen varer er litt billigere. Tilbudet av varer er vesentlig større.

Tidsforskjellen

Tidsforskjellen er 8 timer når vi har vintertid i Norge, og 7 timer når vi har sommertid.

Bagasjeservice

Tung bagasje kan med fordel sendes med express-service. Det er billig og sikkert i Japan. Gå til den nærmeste døgnåpne kiosken og be om “takuhai-bin”, eller spør hotellet om hjelp. Som regel tar det mellom 1 og 2 dager, og koster ca. 100 NOK per koffert. Det japanske lyntoget, Shinkansen, har ikke plass til veldig stor bagasje, og det kan derfor gjøre reisen betydelig lettere å sende bagasjen i forveien.

Strøm

Det er viktig å være oppmerksom på at i Japan bruker man 110V i motsetning til 230V som her hjemme. Derfor krever de fleste elektriske apparater en omformer. Mange ladere til f.eks. datamaskiner og kameraer kan selv omstille seg fra 230V til 110V – sjekk laderen. I Japan benytter man samme flate stikk som i USA, derfor anbefales det å kjøpe en adapter.

Påkledning

I forretningsammenheng i Japan bruker menn pent mørkt tøy og kvinner bruker bukse/skjørt og blazer. For turistreisende er Japan like avslappet som andre steder. Kvinner bør allikevel vite at det anses for upassende å fremvise utrigning og mage (veldig korte miniskjørt er til gengjeld helt akseptabelt!) så hvis man ikke vil skille seg ut er det en god idé å ikke ha altfor avslørende klær. Man tar alltid skoene av når man går inn i hus, et traditionelt hotell og mange andre steder. Det er derfor greit å ha med seg sko som er lette å ta av og på!

Mat & drikke

Frokost

Frokost på hotellet er som oftest ikke inkluderet i prisen og er ofte dyrt. Som alternativ kan man gå på en café eller en familierestaurant som serverer vestlig eller japansk frokost til en billig penge.

Restauranter

Som oftest finnes menyene kun på japansk. Til gjengjeld har mange japanske restauranter dekorative plastikkmodeller av sine retter stående i vinduet, så man kan peke på det man vil ha. Mange restauranter har bildemenyer og andre har en automat hvor man trykker på et bilde, betaler til maskinen og gir billetten til servitøren som så bringer maten.

Sushi

Sushi er ikke så dyrt som i Norge og er generelt av høy kvalitet. Nydelig, fersk sushi kan kjøpes billig i de fleste supermarkedene. Vil man spise sushi ute er det billigste stedet “samlebånds-sushi” (kaiten sushi). Prisen regnes ut etter antallet tallerkener man tar fra samlebåndet.

Tips

Man gir ikke tips i Japan. Derimot kan det forekomme at man må betale en bordavgift på opp til 10% av det totale beløpet på en del restauranter og barer. På de såkalte Izakaya-barene får man alltid litt snacks på bordet når man setter seg, og der burde man legge igjen noen mynter. Man betaler sjelden ved bordet, men tar med seg regningen og betaler ved utgangen.

Åpningstider

Butikkene er normalt åpne fra kl. 10 til 19, men flere har åpent til kl. 20 eller senere. Mange varehus og forretninger er stengt på en vilkårlig hverdag, til gjengjeld holder de åpent både lørdag og søndag. Banker er åpne fra kl. 9 til 15 mandag til fredag. Postkontorene er vanligvis åpne fra kl. 9 til 17 på hverdager og 9 til 12 på lørdager.

Daglivarebutikker og kiosker (”Kombini”)

Overalt i Japan finnes det døgnåpne kiosker som 7-Eleven, Lawson, Family Mart og AM-PM. De er ikke særlig dyre og har et forholdsvis stort tilbud av hverdagsvarer som f.eks. skrive- og toalettsaker, varm og kald mat, drikkevarer og snacks.

100 Yen-butikker

Japan har et hav av disse butikkene hvor alt koster kun 100 yen (ca. 7 NOK) Utvalget og kvaliteten er imponerende stort – her kan man kjøpe dagligvarer, drikke, snacks og suvenirer.

Drikkevann

Vann fra vannkranen kan uten problemer drikkes i Japan men det har en smak av klor. Vi anbefaler å kjøpe flasker med vann i stedet.

Betaling

Kredittkort aksepteres flere og flere steder i Japan. Unntak er markeder/torg. Det kan være lurt å ha litt kontanter tilgjengelig. Japan er et forholdsvis sikkert land med relativt lite tyverier. Allikevel skal man selvfølgelig passe på lommene sine.

Minibank

Minibanker i japanske banker fungerer ikke alltid for transaksjoner med utenlandske kort. Steder med minibanker du kan bruke:
– Citibank
– Sumitomo Ginko (Bank)
– Posthus
– 7-Eleven
– Lawson
Visakort og Mastercard er de mest anvendelige. Finn den nærmeste 7-Eleven her: www.sevenbank.co.jp/intlcard/index2.html

Mobiltelefoner

De fleste norske mobiler virker i Japan. Sjekk telefonkostnader med din leverandør.

Internet

Internett begynner å bli utbredt i Japan. Dersom man ikke får koblet seg på internett på kafeer, restauranter osv, vil det stort sett være internett på hotell og ryokan. Eventuelt kan man leie wifi-ruter på flyplasser.

Transport

Taxi

Taxisjåførene i Japan prater ikke særlig godt engelsk, men de er veldig hjelpsomme og pålitelige. Det er en god idé å skrive ned sin destinasjon, da japanske veinumre er forvirrende – selv for taxisjåfører! I Japan kjører man på venstre side og innstigningen i taxien skjer på samme side, hvor sjåføren automatisk åpner og lukker døren for deg. Det er ikke like dyrt å ta taxi som i Norge, og hvis man er flere sammen kan det lønne seg å leie en taxi med sjåfør for en dag og be ham om å være guide, hvis han prater forståelig engelsk.

Handikapvennlige hoteller

Her legger vi løpende inn informasjon om hoteller som har handikaprom, hvilken hjelp man kan få på flyet og flyplasser m.m. Send oss gjerne mail med deres egne opplevelser og kommentarer i henhold til tilbudet dere fikk. Følgende hoteller har handikaprom og god støtte for handikapgjester.

Tokyo

*Keio Plaza Hotel
*Hilton Tokyo
*Shibuya Excel Hotel Tokyu
*Mitsui Garden Hotel Ginza – 6st
*Mitsui Garden Hotel Shiodome Italia-gai
*Pacific Le Daiba
*Hotel Okura
*Shinagawa Prince – 2st i Main tower & 1st i Annex building
*Shinjuku Prince – 1st

Kyoto

*Westin Miyako Kyoto
*New Miyako Hotel
*Kyoto Hotel Okura
*Kyoto Tokyu Hotel
*Karasuma Kyoto Hotel – har handikapptoalett vid lobbyn
*Kyoto ANA Hotel
*Mitsui Garden Hotel Kyoto Shijo
*Hotel Granvia Kyoto
*Hotel Vista Kyoto Hachijoguchi