Japanske vertshus (ryokan & minshuku)

Izu_Hanakufubi-Ryokan_roomSelv om du planlegger å være i Japans større byer, er en reise til den japanske landsbygda verdt en tur. Hele landet er bundet sammen med et bra utviklet togsystem, fly, båter og busser, og det er derfor veldig lett å reise rundt, fra trafikkerte turistområder til de mindre fiskerlandsbyene som ligger ved isolerte kystområder. Fraværet av vestlig språk, i tillegg til det vakre landskapet, gjør en reise hit til en stor opplevelse!

Uansett hvilken del av Japan du reiser i, vil du møte lokalbefolkning, natur og landsby som er vanskelig å finne i dagens industrialiserte verden. Japanerne mener de har et ansvar for sine besøkende og er derfor veldig gjestfrie og nysgjerrige.

Til tross for sitt begrensede areal er det stor variasjon i klima og natur i Japan: kystområder langs den nordlige kysten, dype daler i midten av landet og subtropiske vulkanske landskap i sør, blandet med metropol-områder og vakre landsbyer. Det er kun når du besøker de små byene og de gjemte landsbyene at du får en opplevelse av det «ekte» Japan. Her finner du bygninger, markeder og mat som har forsvunnet fra de store byene. Selv om du skulle komme på villspor så er det ingen fare i Japan, du vil bare bli en eventyrlig opplevelse rikere..

En ryokan tilsvarer innkvartering på et herskapshus omgjort til et gjestehus/vertshus, med et stort fokus på service.
En minshuku tilsvarer innkvartering på et «bed and breakfast».
På tross av at personalet på ryokaner eller minshukuer ikke alltid snakker så godt engelsk, så yter de kundeservice som overgår alle språkbarrierer.

Viktig å vite

De fleste minshuku og ryokan har ikke eget bad på rommet, men det finnes felles bad som deles med andre gjester. Overnatting på en ryokan eller minshuku medfører at du må følge visse regler og normer.

Vennligst vær oppmerksom på de følgende reglene/normene:

 • Ta alltid av deg skoene ved inngangen til rommet, og bruk de tilgjengelige slippersene/tøflene.

 • Når du går inn i et rom med tatami-matter, ta av deg slippersene/tøflene.

 • Når du går inn på toalettet bytt slippers til egne slippers som er tilgjengelige og brukes kun i dette rommet.

 • Vertene ønsker enten at du oppgir en tid du ønsker å spise middag (ofte mellom 17:00 og 19:00), eller at du spiser til bestemte tider i et felles rom. Middag (og noen ganger frokost) er lokale spesialiteter og blir tilberedt av kjøkkenpersonalet. Hvis du nekter å spise, eller ber om å få annen mat, blir dette sett på som en fornærmelse. Frokosten består ofte av ris, grillet fisk, bønnesuppe, og andre lokale spesialiteter. Hvis du ønsker en vestlig frokost eller er allergisk, må dette bli oppgitt ved bestilling.

 • Hvis du bor på en ryokan i god standard, vil verten gjøre klar sengen din (ofte tatami-matter på gulvet), til en bestemt tid på kvelden.

 • I Japan er badene/bassengene felles, men deles på kjønn. Noen minshuku har kun ett basseng, med et skilt som viser hvilket kjønn som kan bruke bassenget til den bestemte tiden. Før du går inn til bassenget må du ta av deg din yukata (bomullskimono tilgjengelig på rommet) og legge den i en kurv du finner i garderoben. Ikke gå inn i bassenget før du har tatt en rask dusj. Det finnes ingen kran, men du tar vann med et kar fra en vannfylt vask. Når du har vasket deg og fjernet all såpe/sjampo, kan du gå i det lille bassenget. Bassenget har en høy temperatur, rundt 40 grader. Her kan du la kroppen bli varm og slappe av.

 • Man sover ikke lenge, men står opp til frokost som er til bestemte tider. Sjekk alltid kvelden før hvilken tid frokosten vil bli servert.

 • På mange spørsmål vil du ofte få svaret: når det passer for deg. Ikke utnytt dette for din egen skyld, uten å komme med forslag som kan passe for begge parter.

 • Spesiell mat. Det er ikke alltid at vertshusene kan forberede deres spesielle matønsker. Hvis du/dere har mange matvarer dere ikke kan spise, vennligst kontakt oss og si fra, så vi kan informere vertshuset på forhånd. Om det ikke lar seg gjøre så kan vi i verste fall bytte vertshus.

 • Tattoveringer. Mange av vertshusene har strenge regler angående gjester med tatoveringer. Det hender derfor at man ikke får tillatelse til å bade i de store badene hvis man er tungt tatovert. I disse tilfellene må man rett og slett respektere dette og bade på rommet eller leie et privat bad.

 • Barn. Visse vertshus vil ikke at små barn (med bleier) skal bade i det store badet.

Mange av reglene/normene over kan virke rare og latterlige, men dette er tradisjoner og kulturelle aspekter som er en del av den japanske kulturen. Hvis du bruker tid og viser interesse for de japanske særegenhetene vil man få mye interesse tilbake. Utenlandske turister som følger denne praksisen vil bli oppfattet som varme personer.

Les mer her!