Om Japan

Om Japan 2018-01-18T16:48:43+00:00

ALT ER DISKRET, ALT ER DETALJERT, ALT ER RENT

Nøyaktighet er Japans største dyd, krymping kommer på andre plass

Alt skal stadig gjøres mindre for å få plass i overfylte hjem eller vesker, slik at man kan bytte ut 30 sekunders kjedsomhet med underholdning. Det er fullt overalt, men ikke rotete. Trangt men samtidig romslig. Vanskelig men upåklagelig. Her er alt tillatt men ingen går for langt. Japan er et omvendt land der bøker leses fra slutten, politiet sykler på fortauet og rødt lys på taxien betyr at den er ledig.

På tross av sitt ringe areal er Japan en utømmelig kilde av varierte inntrykk. Fra storbyenes neon jungel til gammeldagse landbruks landsbyer med stråtaks gårder. Samuraiene er en saga blått, men deres kode lever videre i dagens uniformerte studenter. Stresset fra livet i de enorme kontorlandskapene skylles vekk av et bad i de mineralrike varme kildene under bambusløv og måneskinn. Mange fargesprakende kimonoer henger bortgjemt i garderober, men plukkes fram og bæres med stolthet den dagen de trengs, akkurat som med norske bunader.

Den som bestemmer seg for å prøve japans kulinariske rikdom vil aldri slutte å bli overrasket over ferdighetene til skikkelsene bak papirveggene, som atter en gang klarer å gjøre den styggeste fisk og den kjedeligste grønnsak til ekstraordinære kunstverk hvis smak setter seg i ganen til evig tid.

Man kan heller ikke annet enn å forundres over det smilende butikkpersonalet, de bukkende byggningsarbeiderne og det vennlige, veivisende politiet. Det er som om jobben deres ikke er å selge klær, bygge hus, fange tyver eller lignende, det er som at jobben deres er å være der for nettopp deg, slik at du ikke kommer til skade, velger feil eller veilede deg når du har gått deg bort. Japanere er et folk som tenker på folk. De er genuint ivrige om du som besøkende er fornøyd eller ei.

En reise til Japan er en reise for livet!