Introduksjon til Japan

På tross av sitt beskjedne areal, byr Japan på en stor variasjon av inntrykk. Fra storbyenes neonbelyste fasader til gamle landsbyer med strådekte gårder. All stress fra hverdagens enorme kontorlandskaper glemmes når man bader i de mineralholdige varme kildene i skyggen av bambusløv og måneskinn.
Mange fargesprakende kimonoer er forsiktig pakket ned i garderobeskap og venter på å bli hentet frem til spesielle begivenheter hvor de bæres med stolthet. Lysten og sinnet pirres av den skjønnhet og estetikk som man finner overalt. Den som prøver Japans kulinariske rikdommer vil til stadighet undre seg over hvordan de klarer å forvandle den styggeste fisk og kjedeligste grønnsak til et sublimt kunstverk hvor smaken vil bli husket lenge.

Alt er diskret, alt er detaljer, alt er rent.

Nøysomhet er Japans største dyd, minimalisme kommer som nummer to. Alt skal gjøres mindre for å passe inn i overfylte hjem, eller for å kunne bæres med i vesken for å fylle 30 sekunders ensomhet med underholdning. Overalt er det fullt, men ikke bråk, trangt, men ingen trengsel, brysomt, men ingen klager. Her er alt tillatt, men ingen går for langt.

Japan er omvendt-landet

Her leses bøkene bakfra, politiet sykler på fortauet og rødt betyr ledig. Og man slutter ikke å undre seg over det alltid smilende butikkpersonalet, de bukkende bygningsarbeiderne, de hjelpsomme politifolkene og de generøse grønnsaksselgerne. Det virker som deres ambisjon ikke er å selge klær, bygge hus, fange tyver eller dyrke jorden, men at de er der for din skyld, for at du skal unngå å komme til skade eller velge feil, eller for å hjelpe deg på rett vei hvis du har gått deg vill. Japanere er et folk som tenker på folk. De er genuint opptatt av at besøkende skal føle seg vel til rette.

Å reise i Japan er som å reise i fremtiden.

Men samtidig er et besøk i Japan en reise gjennom en kultur som kanskje er på randen til å forsvinne, men som fortsatt har kraft til å forme menneskene ut fra et opprinnelig ideal for å opprettholde en tradisjon. Og det etterlater ingen uberørt.

En reise i Japan er en reise i livet.