Manga og anime

En fascinerende kunst- og livsform i Japan

Tokyo_Mangagirl

Uansett om man oppsøker det eller ikke, er det vanskelig å unngå anime og manga på din japanreise; i butikkene reklamerer små, søte figurer for alt fra pølser til grønn te; turistattraksjonene har deres egne animerte maskoter; på toget leser skolepiken, så vel som businessmannen, tykke manga-bøker; og på gatene ser man av og til en ungdom kledd ut som en perfekt kopi av en eller annen anime-karakter.

Hvis man er mer enn alminnelig interessert i denne fascinerende kunst- og livsformen er følgende steder et must å besøke.

 

 

Anime og Manga i Tokyo

– Akihabara
Akihabara-kvartalet er Japans sentrum for ”otaku”-kultur. ”Otaku” betyr ”ekstremt fan” og dekker betegnelsen på de menneskene som ånder for en bestemt animeserie så mye at de nesten ikke interesserer seg for annet og har vanskeligheter for å skape menneskelige relasjoner. Under alle omstendigheter er det hit du burde dra om du vil kjøpe ting relatert til anime og manga: figurer, plakater og selvfølgelig et vell av film og bøker. ”Tokyo Anime Center”, som har utstillinger relatert til anime, ligger her, i tillegg til de såkalte ”maid cafés” hvor servitørene er kledd ut som stuepiker eller tegneseriefigurer.

– Harajuku
I Harajuku-kvartalet går tenåringer utkledd som noe som ligner tegneseriefigurer. I virkeligheten er dette den helt unike japanske gatemoten. Det er fargerikt og fantastisk å se på, og her er det et vell av butikker som selger disse fascinerende klærne og utstyr som hører til. Besøk den lokale Daiso-butikken, som har et stort utvalg av ting med søte karakterer – alt til kun 100 yen!

– Ghibli museet
Litt utenfor sentrale Tokyo, i bydelen Mitaka, ligger Ghibli Museet. Her får dere som besøkende en innføring i Hayao Miyazakis forunderlige verden. Mannen bak filmene som ”Chihiro og Heksene” og ”Det levende Slott” er kjent for å gå sine egne veier og for å ha sin helt egne kunstneriske visjon. Å besøke museet er som å tre inn i Miyazakis magiske verden . Selve museumsbygningen er eventyrlig og overalt er det kjente figurer i full størrelse. Her kan man se hvordan filmene lages, se kortfilmer, samt spennende utstillinger. Bemerk at billetter må bestilles i forveien. Det er også mulig å bestille en guidet tur for å få mest mulig ut av besøket – kontakt oss for mer informasjon. Er man fan av Miyazakis filmer anbefaler vi å besøke noen av stedene som inspirerte filmene. Mer informasjon lenger ned på siden.

Harajuku_girl– Tokyo International Anime Fair
Verdens største animebegivenhet! Hvert år mot slutten av mars holdes den japanske tegnefilmindustriens årlige messe som tiltrekker seg over 250 utstillere og 130.000 besøkende fra hele verden. Hvis man er veldig glad i anime er dette noe å få med seg! Den store utstillingshallen ved Tokyos havn forvandles simpelthen til en levende tegnefilm og dere kan gå rundt blant mennesker utkledd som tegneseriefigurer, se gigantiske statuer, og animasjonsfilmer på store skjermer, oppdag nye talenter og utforsk de mer bisarre aspektene av denne store og unike kunstindustrien. Vi arrangerer gjerne reiser i forbindelse med messen.

 

 

Anime og manga i Kyoto

– Kyoto Manga-museum
I 2006 åpnet dette flotte museumet som gir et godt innblikk i mangaens historie og aspekter. Det er skilting på engelsk, spennende utstillinger og dessuten mulighet for å se mangakunstnerne arbeide i åpne atelierer. Ikke gå glipp av å høre en ”kami-shibai”, en gateforteller, fortelle sin historie ved hjelp av store tegninger. Denne fortellingsformen sies å være en forløper for nåtidens manga og selv om det foregår på japansk får man noe ut av opplevelsen!

– Kyoto Station
Ved Kyoto Station ligger ”Tezuka Osamu World”; et lite museum tilegnet mannen som kalles mangaens og animeens gudfar, Ozamu Tezuka. Denne sympatiske mannen begynte å tegne den japanske verdenen i 1960. Hans karakterer som ”Astro Boy” og løven Kimba (som forøvrig inspirerte Disney´s ”Løvenes Konge”) er kjent verden over, og stasjonen har mange store statuer med Tezuka-figurer. Hvis man virkelig er fan av Tezuka bør man også besøke ”Osamu Tezuka Manga Museum”, i hans hjemby, den nærliggende byen Takarazuka. Her er det dessverre utelukkende skilting på japansk.

 

Manga og anime i resten av Japan

Manga Tokyo Anime festivalHvor enn man er i Japan er det mulig å gå på oppdagelsesferd i mangaens og animeens verden, med et vell av museer ofte tilegnet lokale kunstnere. På Shikoku-øyen er det et imponerende museum tilegnet den populære barnekarakteren ”Anpanman”, som er en bolle med søtt fyll. Blant hans venner er et kaffebrød, et franskbrød og en donut! Rundt om i landet finnes det en masse av den slags museer tilegnet spesielle karakterer og serier.

 

– Regnskog og varme kilder – Hayao Miyazaki-steder i Japan

Hayao Miyazaki er kjent for å ha en stor kjærlighet og respekt for naturen som går igjen i alle hans filmer. Mange av stedene, som kan sees i tegnet form, er inspirert av steder i Japan.

Er man på Shikoku kan man besøke den varme kilden Dogo Onsen i byen Matsuyama. Dogo Onsen sies å ha vært inspirasjonen til Hayao Miyazakis animasjonsfilm ”Chihiro og Heksene”, hvor det er gudene som besøker badehuset. Man kan besøke det billigste ”kami no yo” (gudenes bad) i første etasje, eller gå høyere opp til det mer luksuriøse ”tama no yu” (åndenes bad), og samtidig få mulighet til å inspisere det eksklusive badet som er reservert for keiserfamiliens sjeldne besøk!

Er man i Kagoshima på den sydlige delen av Kyushu kan man besøke den subtropiske øyen Yakushima. Her er det en fantastisk regnskog som var inspirasjonen til Hayao Miyazakis tegnefilm ”Prinsesse Mononoke”.