Nara

Nara 2018-08-21T09:41:49+00:00

x

Nara – opplev det gamle Japan

Sjarmerende by med kulturhistoriske skatter

Nara, som Kyoto, er bygget opp etter et kinesisk forbilde, men hviler ofte i skyggen av sin «storebror» Kyoto. Men har man interesse for Japans kulturhistorie bør man absolutt besøke denne sjarmerende byen. Nara fungerte som Japans første hovedstad fra 710 til 784. Før det hadde regjeringen flyttet seg fra sted til sted etter som nye keisere kom til makten.

Siden Nara ble grunnlagt omtrent samtidig som buddhismen kom til Japan fremstår byen nå som en av arkitekturens gullgruver med alle sine fantastiske tempelkonstruksjoner og skulpturer av tre. De fleste av disse er konsentrert i Nara Park som er et stort grønt område midt i byen. I parken går mer enn 1000 ville, men likevel ganske tamme shika-hjorter fritt omkring. Hjortene er hellige, og ble betraktet som guddommelige budbringere. Dyrene er vant til å bli matet og de kan forsyne seg av medbrakte matpakker, så hold øynene åpne.

Todai-tempelet

Blant Naras utallige attraksjoner er Todai-tempelet en favoritt. Her står Japans største buddha-figur i bronse, 16 meter høy og med en vekt på 437 tonn. Statuen er fra år 752, men etter utallige reparasjoner etter branner, kriger og jordskjelv som har herjet gjennom årene, fikk den sin nåværende utforming i 1709. Tempelets inngangsport fra 1199 flankeres av to 8 meter høye trestatuer som sammen med porten representerer Japans fineste treskjærerarbeid.

Shinto-helligdommen, Kasuga Taisha, er et enestående syn. Rundt bygningen finner man 3000 lykter i stein eller bronse, som gjennom flere århundrer er blitt donert bort av tilbedere. To ganger i året, den 3. februar og den 15. august, tennes lyktene for å hilse våren og høsten velkommen. Det er også her Naras største festival holdes den 11.-12. mai, hvor deltakerne har på seg gamle kostymer og rustninger.

Reiser og utflukter til Nara