Kyoto

Japans kulturelle vugge

Kyoto, maiko

Besøkende venter en stor opplevelse

Kyoto anses for å være Japans kulturelle vugge. Her vernes de tradisjonelle kunstarter i større grad enn andre steder og for den besøkende venter en stor opplevelse. Med sine mer enn 1600 buddhistiske templer og 270 shinto-helligdommer, er byen en av verdens største kulturskatter.
En spasertur gjennom de sentrale delene av Kyoto setter en i en helt spesiell stemning. Særlig når man ser den livlige markedsplassen i Nishiki-koji, de maleriske kvarterene i Kiymachi, samt de berømte Geisha-kvarterene Gion og Pontocho.
I motsetning til de fleste andre japanske storbyer, er det sentrale Kyoto veldig oversiktlig og det er lett å orientere seg. Byen, som i mer enn tusen år fungerte som keiserhovedstad, er bygget opp etter kinesisk forbilde og gatene treffer hverandre vinkelrett. Kyoto brant ned mange ganger og ble plyndret under middelalderen, men er den eneste større japanske byen som ikke ble bombet under 2. verdenskrig.

Keiserpalasset

Som turist har man privilegiet å kunne besøke Keiserpalasset uten å måtte vente mer enn en dag eller to på tillatelse fra myndighetene (japanerne må faktisk vente på tillatelse i flere måneder.) De enorme palassbygningene ligger midt i Kyoto i en stor park. Selv om keiseren nå er bosatt i Tokyo drar alle nye regenter til Kyoto for å bli kronet. Adgang til de flotte keiserlige villaene Katsura og Shugakuin, samt parken Sento Gosho kan man besøke samtidig med keiserpalasset.

Nijo-slottet

Nijo-slottet var Tokugawa-shogunatets residens i Kyoto og er en unik historisk perle som vitner om styret i Japan på den tiden. Som i Nikko, ansatte de Japans beste snekkere og kunstnere til å bygge slottet, som i dag er Japans best bevarte palass. Nattergal-gulvet som lager lyd når man går på det, er en fascinerende konstruksjon som til tross for moderne teknikker, ikke kan kopieres i dag. Det anbefales at man blir med på en av de engelsk-språklige rundturene for å få så mye ut av besøket som mulig.

Kiyomizu-templet

Små smale gater med gamle trehus fører opp til det gamle buddhistiske templet som ligger høyt hevet over byen. Et imponerende byggverk. På våren er templet omgitt av blomstrende kirsebærtrær og om høsten settes skogen i brann av høstbladenes røde og gule farger. Bare den flotte utsikten over Kyoto fra templets terrasse gjør at templet er verdt et besøk. Området rundt er utrolig spennende og man kan bruke flere timer på å gå på oppdagelsesferd. Her finnes små trehus og forretninger som selger lokale kunsthåndverk.

Sanjusangendo

Denne berømte trekonstruksjonen fra 1266 rommer 1001 treskulpturer som forestiller Kannon, barmhjertighetens gudinne. Alle de 1001 statuene har forskjellige ansiktsuttrykk. Den tålmodige kan prøve å lete etter sine egne ansiktstrekk, for det sies at alle mennesker kan finne et ansikt som ligner sitt eget blant statuene. Den lange verandaen som går utenfor hele hallen har siden 600-tallet fungert som en bueskytter-bane. Og det holdes fortsatt konkurranser her to ganger i året.