Hakuba – Japans skisportssted

Her finnes det fantastisk puddersnø og afterski

Tre timer fra Tokyo, dypt inne i de japanske alpene, ligger Hakuba. Det er et stort skiresort, og da Nagano i 1998 var vertsby for Vinter OL, ble de fleste aktivitetene – bl.a. skihopp og langrenn – holdt her, en times kjøring fra Nagano. Hakuba er et område for noen av de beste skiopplevelsene i hele Asia. Dette kjempeområdet består av 7 skiresort med skibakker til ethvert nivå. Videre får man noen av de lengste bakkene i Japan. Skiheisene er utrolig effektive, og lange køer er sjeldne. Området har også veldig bra puddersnø, og her faller det i gjennomsnitt hele 7 cm snø om dagen. I denne videoen kan du se hvordan ski er i Niseko:

De 7 skiresortene

Hakuba Cortina Kokusai, Hakuba Nokikura, Tsugaike Kogen, Hakuba Iwatake, Happo-one, Hakuba 47 og Hakuba Goryu. Alle resortene ligger rett etter hverandre. De mest populære er Happo-one, Hakuba 47 samt Hakuba Goryu, hvor de fleste hotellene og overnattingsmulighetene også ligger. Disse områdene har et stort utvalg av restauranter og butikker i skisesongen, og hvis man bor i ett av disse områdene, er det meste i gåavstand.
Når man skal stå på ski i Hakuba bør man skaffe seg et «All Hakuba Mountain Lift Pass» som gir ubegrenset tilgang til alle skiheisene og skibakkene. Det kjører en shuttlebuss mellom de 7 forskjellige skiresortene, essentielt når man vil prøve alle skibakkene. Kveldsturer er også mulig i Happo-one da skibakkene er normalt åpne til kl. 21.
Hakuba er et livlig område, også om kvelden. Det er utallige restauranter å velge mellom, og prisene er lave siden det er hard konkurranse. Mange australiere reiser til Hakuba for at stå på ski, derfor har mange restauranter engelske menykort. I tillegg er det gode after-ski muligheter med vestlige og japanske barer hvor drikke er billig. På fjelltoppene finnes det flere restauranter ved skiheisene, så man kan nyte en frokost før man tar turen ned skibakkene.

Varme kilder

Utover ski er Hakuba også kjent for sine mange varme kilder, eller ”onsen” som det heter på japansk. Det er over 200 onsen i hele Hakuba, og det er den perfekte måten å slappe av på etter en lang dag på ski. Hvis hotellet man bor på ikke har en onsen, kan man lett finne offentlige badehus innenfor gåavstand.

Anbefalte turer

Hvis man trenger en pause fra skibakkene, ligger Hakuba i nærheten av mange severdigheter. Besøk historiske byer som Matsumoto eller Nagano med deres imponerende slott og templer. Jigokudani ligger kun 1 time unna og er et sted hvor man kan besøke de berømte snøapene som bader i varme kilder.

Stå på ski i Hakuba

Japan følger Europa, hvor skisesongen begynner i slutten av november og varer helt til begynnelsen av april. Den ideelle sesongen er i februar eller mars, siden den travle høysesongen er over og det er større sjanse for å få flere solskinnsdager. Hvis man drar dit i slutten av mars kan man evt. kombinere det med kirsebærblomstringen i Tokyo.

Skiutleie og skiskoler

Pga. de mange besøkende fra Australia er skiutleie, selv for europeiske fotstørrelser, mulig. Prisen er ca. 100-150 kr. per dag og prisen inkluderer ski, støvler og skistaver.
Skiskoler på engelsk er også mulig. Hvis man velger å reise med barn, finnes det en ”kids club” på mange av de store hotellene, med et stort utvalg av aktiviteter. Lokale turistinformasjoner tilbyr god og oppdatert informasjon på engelsk om skiskoler og ”kids club”.