Praktisk informasjon om å reise til Japan

Vi har satt sammen en praktisk guide med gode råd og tips som det kan være nyttig å lese før reisen til Japan.

 

  • Icon_PlaneJapan Air Pass
  • Icon_fork_spoonJapansk mat
  • Icon_taxiTransport
  • Icon_SuitcaseFør reisen
  • Icon_passengerAnkomst i Japan
  • Icon_InsuranceReiseforsikring
  • Icon_SmileyJapansk etikette
  • Icon_SuitcaseVisum

Japan Air Pass

Ønsker du å reise rundt i Japan med fly, kan japanske flyselskaper tilby det såkalte "Japan Air Pass". Dette passet gir gode priser for mellom 2 og 5 innenlandske strekninger. En betingelse for å få passet er at du tar fly inn og ut av Japan. Aktuelle priser kan du finne under. For mer informasjon om flyselskap, pris og flyruter, kontakt vårt kontor.

2 strekninger  fra kr. 2150
3 strekninger  fra kr. 3150
4 strekninger  fra kr. 4150
5 strekninger  fra kr. 5200

Japansk mat

Sushi

Et meget fint stykke rå fisk, plassert omhyggelig på en risklump. De mest vanlige ingrediensene er
tunfisk, laks, reker og blekksprut. Agurk er også ofte brukt.

Shabu Shabu

Tynne skiver av meget mørt oksekjøtt som blir småkokt i en gryte. Skivene blir så dyppet i en saus og spist med pinner. Følges av forskjellige typer grønnsaker.

Teppanyaki

Ordet betyr egentlig steking på varm plate, men det som gjør teppanyaki spesielt er at kokken
står med denne varme platen og tilbereder maten (som er selvvalgt) rett foran gjestene slik at man kan følge med under selve tilberedningen.

Soba

Spesiell type japanske nudler laget av bokhvete. De serveres ofte i en slags suppe eller saus som lages
i mange forskjellige delikate varianter.

Tempura

Forskjellige friterte matvarer servert med sylteagurk og forskjellige velsmakende sauser.
Store reker og spennende frukter er ofte å finne i en tempura-rett.

Chankonabe

En gryterett som er populær blant sumobrytere.

Sukiyaki

En masse lekre grønnsaker, nudler og oksekjøtt som blir tilberedt ved bordet. Man får servert noen fat med ovenstående, samt en woklignende gryte, og så er det bare å gå i gang med matlagingen selv. Når maten har stekt et par minutter, tilsetter man en spesiell saus laget for denne retten. På de fleste restauranter vil serveringspersonalet hjelpe til med tilberedingen.

Tonkatsu

Friterte svinekoteletter servert i skiver med lekker sprø kål i strimler, ris og en delikat saus laget spesielt til tonkatsu som tilbehør.

Yakitori

Små stykker kylling og grønnsaker på et bambusspyd og dyppet i en barbecuesaus. Deretter grilles det over glødende trekull.

Taxi

Taxisjåførene i Japan snakker sjelden engelsk, men de er pålitelige og hjelpsomme. Bilene kjører på venstre side av veien og derfor går du også inn i taxien fra venstre side. Sjåføren åpner automatisk døren for deg. Taxi koster omtrent det samme som i Skandinavia (litt under norske priser), så hvis dere reiser flere sammen kan det lønne seg å leie en bil for en hel dag.

Før reisen

Avreise

Innsjekkingstid på japanske flyplasser er 2 timer før avgang.

Tidsforskjellen

Tidsforskjellen er 8 timer når vi har vintertid i Norge og 7 timer når vi har sommertid.

Bagasjeservice

Tung bagasje kan sendes med ekspress, noe som er både billig og enkelt i Japan. Du går bare til den nærmeste kioskbutikken og ber om Takuhaibin, eller du kan be om hjelp på hotellet. Vanligvis tar det 1-2 dager og koster ca 15 EURO pr kolli.

Valuta

Myntenheten i Japan er yen og er den eneste valuta som kan brukes. Reisesjekker i yen og dollar godtas i banker og på større hoteller. Vær oppmerksom på at det kan ta ganske lang tid å veksle valuta og innfri reisesjekker.

Klima

Sommeren i Japan kan være meget varm, men er som regel mild og behagelig. Om vinteren er luften klar og fin og temperaturen ligger normalt ikke under 0 grader. Juni og juli er vanligvis regn- og tyfon-sesong. Høsten og våren er absolutt de beste tidene på året for å besøke Japan.

Ankomst i Japan

Toll

Japan har noen regler for hva du kan innføre. Mer informasjon om dette her (på engelsk)

Valuta

Myntenheten i Japan er yen og er den eneste valuta som kan brukes. Reisesjekker i yen og dollar godtas i banker og på større hoteller. Vær oppmerksom på at det kan ta ganske lang tid å veksle valuta og innfri reisesjekker.

Priser

Japan er billig, men det vil aldri bli så billig som dets asiatiske naboland, men servicen og fasilitetene som finnes er blant de beste i verden. Med litt planlegging kan også budsjettreisende reise til Japan.

Kommunikasjon

Japanerne er svært vennlige og gjestfrie mennesker, og servicen i dette landet er i verdensklasse. Alle japanske folk lære engelsk i minst seks år, men dessverre fokuserer de mye på skriving og grammatikk, noe som betyr at mange japanere i praksis ikke snakker så godt engelsk. Men du kan komme langt med kroppsspråk, tegn, og ved å snakke sakte, tydelig og enkelt. Et annet råd er å skrive noe ned. Japanerne er generelt mye flinkere til å lese og skrive engelsk enn de er til å snakke det.

Restauranter

I restaurantvinduene finner du gode plastmodeller av måltidene. Dette er praktisk når du ikke vet hva de rettene du vil ha heter på japansk. Du kan peke på plastmodellen av den retten du vil ha. Sushi er billigere i Japan enn i Europa, og det billigste sushistedet er ”samlebåndsrestaurantene” hvor alle sitter ved siden av hverandre og du betaler for det antall tallerkener du har fått.

Tips

Du gir ikke tips i Japan, men på noen restauranter betaler du opp til 10% i serviceavgift. På Izakaya-barene kommer det vanligvis snacks på bordet, og det er en vanlig skikk å legge igjen noen mynter på bordet før du forlater stedet. Vanligvis betaler man ikke ved bordet, man tar med regningen og betaler ved utgangen.

Åpningstider

Butikkene er vanligvis åpne mellom 10:00 – 19:00, men noen butikker holder åpent til 20:00 eller lenger. Mange shoppingsentre kan være stengt på en ukedag. Da holder de gjerne åpent både lørdag og søndag. Bankene er åpne fra 09:00-15:00 mandag til fredag. Postkontorene er åpne fra 09:00-17:00 på ukedager, og 09:00-12:00 på lørdager. Overalt i Japan finner du 24 timers åpne kioskbutikker som 7-eleven, Lawson, Family Mart og AMPM. De har et stort utvalg av fast food, skrivesaker, sjokolade, magasiner osv. Her kan du også få kjøpt Onigiri (risballer pakket inn i tang), en deilig snacks du er nødt til å prøve.

Reiseforsikring

Japanspesialisten tilbyr i samarbeid med Gouda Reiseforsikring et stort utvalg av reiseforsikringer til alle typer reisende.
Gouda Reiseforsikring er en del av det nederlandske forsikringskonsernet Gouda international og har solgt forsikringer siden 1924. De har vært representert i Norge siden 1994.
Gouda har spesialistert seg på å tilby kvalitetssikrede reiseforsikringer. Japanspesialisten velger å samarbeide med Gouda nettopp for å kunne tilby våre kunder den sikkerheten de fortjener når de er på reise.

Alarmsentralen
Goudas Alarmsentral er bemannet døgnet rundt, med et språkkyndig personale som er klar til å gi alle former for assistanse i samarbeid med deres legekorps. Uansett hvor i verden det er behov for hjelp. Goudas alarmsentral sikrer deg rask og effektiv assistanse hvis uhellet er ute. For å lære mer om reiseforsikringer kan du snakke med en av våre reisekonsulenter.

Bestill Gouda forsikring - klikk her

Japansk etikette

Når du reiser til et fremmed land, er det ofte en fordel å være kjent med nasjonale skikker og etikette, slik at du ikke misforstår den lokale befolkningen, eller kommer til å gjøre noe som støter lokalbefolkningen, eller setter deg selv i et dårlig lys.

Noen av de viktigste tingene man bør huske på når man reiser til Japan er:

  • Ta av deg skoene innendørs og bruk innesko.
  • Det anses høflig å ta med en gave til verten når du besøker en Japaner.

Forfatter Kristian Ditlev Jensen har skrevet en artikkel for Japanspesialisten om japansk etikette som går mer i dybden.
Les artikkelen

Visum

Alle besøkende til Japan må ha et pass som er gyldig under oppholdet i Japan. Statsborgere fra flere land kan reise til Japan uten visum med mindre formålet med reisen er å bosette seg i Japan, for å søke arbeid eller annen inntektsgivende virksomhet.

Følgende liste viser land som har "Gjensidig Visum Fritaksordning" med Japan:

For en periode på 6 måneder eller mindre:

Østerrike, Tyskland, Irland, Lichtenstein, Mexico, Sveits og Storbritannia (kun statsborgere av Storbritannia).

For en periode på 3 måneder eller mindre:

Argentina, Bahamas, Belgia, Canada, Chile, Costa Rica, Danmark, Dominikanske Republikk, El Salvador, Finland, Frankrike, Guatemala, Hellas, Honduras, Island, Israel, Italia, Kroatia, Kypros, Lesotho, Luxembourg, Macedonia, Malta, Mauritius, Nederland, Norge, Portugal (bortsett fra når pass opprinnelig er utstedt for borgere av tidligere portugisiske kolonier), San Marino, Singapore, Slovenia, Spania, Surinam, Sverige, Tunis, Tyrkia og Uruguay.

For en periode på 90 dager eller mindre:

Andorra, Australia, Barbados, Bulgaria, Czech Rep., Estonia, Hong Kong, Latvia, Litauen, Monaco, New Zealand, Polen, Slovakia, Ungarn og U.S.A.

For en periode inntil 14 dager:

Brunei

Merk: I tilfelle fritagelse av visumkrav på 3 måneder eller 90 dager, kan utlendinger få midlertidig besøksstatus for en periode på 90 dager (15 dager for Brunei). Statsborgere fra land som har tatt forholdsregler angående visumfritagelse med Japan for opphold inntil 6 måneder er i prinsippet gitt tillatelse til opphold i Japan på 90 dager regnet fra ankomsttid. Statsborgere fra disse landene som ønsker opphold i Japan på mer enn 90 dager, må søke nærmeste immigrasjonsmyndighet i Japan om forlengelse av opphold.

Statsborgere fra land som ikke har "Gjensidig Visum Fritaksordning" med Japan må ha visum.

Et "Midlertidig Besøksvisum" kreves vanligvis for tillatelse til opphold i Japan for en periode inntil 90 dager for ikke-inntektsbringende virksomhet som sightseeing, deltagelse i amatøridretter, besøke slektninger, foreta inspeksjonsturer, deltagelse ved forskningsforelesninger eller konferanser, skape forretningskontakt eller lignende virksomhet.

Det sier seg selv at "Midlertidig Besøksvisum" ikke kan brukes ved noen inntektsbringende virksomhet som medfører fortjeneste eller betalingsaksept av besøkende innen Japan.

For å søke om visum må søkeren personlig henvende seg til den japanske ambassade eller konsulat, vanligvis i hjemlandet til søkeren. Følgende dokumenter må vedlegges uansett formål med besøket:

(1) Gyldig pass;
(2) To passbilder tatt i løpet av de siste 6 måneder før søknadsdato;
(3) To offisielle visum-søknadsskjemaer som fåes ved ambassade eller konsulat;
(4) Dokumenter som bekrefter hensikten med besøket.
Siden type dokumenter som kreves kan variere alt etter formålet med besøket, bes søkeren sjekke dette med den japanske ambassade eller konsulat på forhånd.

Fritagelse for visumkostnader: Statsborgere fra ca 60 land er fritatt for visumomkostninger.

Japanspesialisten kan ikke bli holdt ansvarlig for eventuelle endringer i ovennevnte informasjon. For å være sikker på siste oppdaterte informasjon, vennligst kontakt den japanske ambassade i ditt hjemland.